Aidasweat Oy

Koukussa tekoälyyn ja matka jatkuu!

Johdanto

Oma AI-matkani alkoi joulukuussa 2022 ChatGPT:n parissa, ja siitä se lähti! Viime vuodet olen saanut seurata urani kiintoisinta kehitystä, jossa vauhti vain kiihtyy!

Tässä uusin blogipäivitykseni  siitä, mitä olen oppinut viimeisen vuoden aikana ja miltä mielestäni kehitys näyttää lähitulevaisuudessa.

Olen matkallani osallistunut lukuisiin webinaareihin ja kuunnellut lukemattomia tekoälyyn liittyviä podcasteja, katsonut aiheeseen liittyviä pitkiäkin YouTube-videoita, seurannut alan asiantuntijoita ja testannut lukuisia erilaisia LLM kielimalleja ja tekoäly-ohjelmistoja. Erityisesti  omat AI-kokeiluni ovat tarjonneet minulle uusia ajatuksia ja ajantasaista tietoa alan trendeistä ja edistysaskeleista. Päivittäinen käytännön harjoittelu on ollut parasta oppia omalle AI-matkalleni, joka on ollut samalla sekä haastava, että todella innostava.

Olen myös nyt ottanut tekoälyn jokapäiväiseen käyttööni säästääkseni aikaani joissakin perustehtävissä ja jaan tässä blogissa esimerkkejä omasta käytöstäni. Olen toki vielä oppimismatkani alussa, mutta pyrin myös tekemään matkastani mahdollisimman turvallisen selvittämällä etukäteen AI-ohjelmiston tai kielimallin tietoturvaa ja ominaisuuksia ennen käyttöönottoani.

Otan myös mielelläni vastaan korjauksia ja kritiikkiä, mikäli havaitset virheitä tai puutteita blogissani. Uusia versioita ohjelmistoista ja uutta toiminnallisuutta AI-sovelluksiin tulee lähes päivittäin ja näin monet omat havaitsemani puutteet ja virheet myös korjaantuvat matkan jatkuessa.

Jatkuva oppiminen

Vaikka olen perehtynyt erilaisiin tekoälyn käsitteisiin ja tekniikoihin mahdollisimman hyvin on jokainen AI-kielimalli ja ohjelmisto on tuonut omat haasteensa erityisesti kielimallin toiminnan ymmärtämisessä ja sille sopivan käytön oppimisessa. Voin todeta, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet intensiivisen oppimisen ja kasvun aikaa. Odotan innolla, että voin jakaa lisää uusia päivityksiä tekoälymatkani jatkuessa.

Käytännön sovellukset

Yksi tekoälymatkani mielenkiintoisimmista puolista on ollut yritys oppimani soveltamiseen tosielämän päivittäisiin tehtäviin. Monelle meistä tekoälyn käyttö on vielä kehotteilla ”prompt” kokeilua mutta  sovellusten käyttömahdollisuudet arjesssa ovat myös osoittaneet tekoälyn muutosvoiman. Erityisesti viimeiset kuukaudet ovat tuoneet monia uusia työkaluja, tekoälyagentteja sekä suuren tekoälyloikan hyödyt kaikille käyttäjille.

Sisällysluettelo

  • Tekoälyohjelmistot ja käyttökokemukseni kielimalleista:
    • Maksulliset ohjelmistot; Copilot, Gemini, ChatGPT4o ja Open AI.n uusin versio ChatGPT 4.5
    • Maksuttomat versiot ohjelmistoista; DeepSeek R1 ja xAI Grok 3  ja Mistral Le Chat
    • Kuvien ja videoiden luonti ja käsittely; Google ImageFX ja Open AI SORA, joka tulee maksullisen ChatGPT.n mukana
    • Käytännön AI-sovellukset kuten Notebook LM, Google Talking Tours, WEGlot ja PDF SIMPLI
  • Opiskelun muutokset tekoälyn myötä
  • Tekoälyagentit
  • Kvanttitietokoneiden kehitys
  • Tietoturva : Omat oivallukset ja vinkit.
  • Tulevaisuuden visiot: Mitä odotan tältä vuodelta ja sen jälkeen.
  • Esimerkki kielimallien virheistä
  • Yhteenveto 

Tekoälyn kehitys viimeisen vuoden aikana

Kehitys on ollut huimaa erityisesti alkuvuonna 2025 tekoälytyökalujen tehokkuus on kasvanut ja AI-palveluiden määrä on monikertaistunut. Käytettävissä olevien ohjelmistojen uusien versioiden toiminnallisuus ja laatu on myös parantunut. Mukaan on tullut lisää AI-toimittajien omaa harmittavaa suodatinsensuuria ja bottien tuomaa propagandaa tekoälymallien koulutukseen. Mielestäni on jopa hieman pelottavaa tietoturvariskien monimuotoisuus bottidatan ohjaus kielimalleihin ja esimerkiksi Kiinan rooli tekoälymallin kehittämisessä ja malliin liittyvän käyttäjädatan tallennuksessa.

Uusimmat tekoälymallit on kehitetty nopeammin ja halvemmalla kuin aikaisemmat mallit ja niiden käyttö tulee varmaan myös käyttäjille jatkossa edullisemmaksi. On myös selvää, että tekoälyn hyödyntäminen vie suhteellisesti vähemmän energiaa kuin kehityksen alkuvaiheessa, toisaalta lisääntynyt käyttö kasvattaa datakeskusten lukumäärää ja energian kulutusta globaalisti.

Tässä muutama Youtube koulutusvideo esimerkkinä katsottavaksi:

Andrej Karpathy erinomainen sarja esim; How I use LLM.s

Esa Riutta tekee tiiviitä koulutusvideoita esim;  ChatGPT 4.5

Lisa Crosbie Copilot videot esim;  Copilot Chat

Scott Brant Copilot videot esim; Copilot news

Seuraan myös aktiivisesti alan vaikuttajia kuten Risto Linturi, Mikko Alasaarela, Joona Kortesmäki, Kari Angeria. Lucas Lundin, Tero Ojanperä ja Vesku Paananen.

Päivittäiset tekoälytyökaluni tänään

Päivittäinen peruskäyttöni ei ole merkittävästi muuttunut. Maksulliset versiot Microsoft 365 Copilot ja Google Gemini Advanced, ChatGPT4o ja ChatGPT 4.5. Googlen kuvankäsittely Image FX ja NotebookLM Podcast ovat myös päivittäisessä käytössäni. Olen toki testannut lukuisia muita tekoälysovelluksia ja kielimalleja joista lisää tässä blogissani mm; DeepSeek R1, Mistral LeChat ja xAI Grok 3.

Microsoft 365 Copilot

Olen käyttänyt Microsoft Copilotia päivittäin siitä lähtien, kun se lanseerattiin Suomessa (alun perin vähän aikaisemmin testailin sitä VPN:n avulla USA.sta).

Luotan Microsoftin tietoturvaan, ja siksi Copilot on ainoa, jonka olen ladannut sovelluksena omalle PC:lleni. Kaikkia muita tekoälytyökaluja olen käyttänyt pääasiassa selaimen tai matkapuhelimen sovelluksen kautta. Käytän aina myös tietoliikenteen VPN sovellusta sekä aktiivista tietoturvasovellusta päätelaitteissani.

Uusin Copilot Chat ”työ” löytää haluamani dokumentit ja sähköpostit nopeasti ja helposti OneDrive ja SharePoint tiedostoista ja siitä on tullut päivittäinen apurini.

Microsoft 365 Copilot on Microsoftin kehittämä tekoälyavustaja, joka integroituu todella hyvin Microsoft sovelluksiin, kuten Word, Excel, PowerPoint, Outlook ja Teams. Se hyödyntää Open AI kielimalleja (LLM Open AI 4.o) ja Microsoft Graph -dataa. Jos haluat luoda älykkäitä avustuksia voit tehdä agentteja helpottamaan rutiinitöitäsi. Ohessa viikkokalenterini, jonka Copilot täydentää minulle päivittäin lähettämällä minulle yhteenvedon liitteineen seuraavan päivän kalenteristani edellisenä päivänä klo 19.00. Tähän on helppo lisätä automaattisesti tiedostoja ja esityksiä, jotka liittyvät tulevaan tapaamiseeni, samoin myös lisää Some linkkejä tarpeen mukaan.

Esimerkki Copilot agentista, joka tekee minulle joka ilta klo 19.00 yhteenvedon seuraavan päivän ohjelmastani;

Testailen myös myös muiden Copilot agenttien käyttämistä ja uskon, että näistä saan edelleen lisää tehokkuutta päivittäiseen tekemiseeni jatkossa. Agentin tekeminen vaatii maksullisen Microsoft 365Copilot lisenssin .

Perinteinen Microsoft Office työkaluperhe on ottanut nyt ison kehitysloikan Microsoft 365 Copilotin kanssa.

  • Käytän itse maksullista Microsoft 365 Copilot tekoälyä lähes kaikkeen toimistotyöhön ja talletan Microsoft OneDrive pilveen myös henkilökohtaista ja yritysdataa, jota Copilot synkronoi ja osaa hyödyntää turvallisesti. Microsoft Copilot on minulle ainoa ”turvallinen” työkalu, jolla on käytössään kaikki dokumenttini ja sähköpostini.
    • Microsoft uusimmat versiot Microsoft 365 Copilot Chat, ja uusin Teams ovat aktiivisessa käytössäni  perinteisten toimistotyökalujen lisäksi (Word, Powerpoint, Excel, Outlook).
    • En  kirjoita mitään sähköposteja tekoälyllä, mutta voin pyytää Copilotin tekemään yhteenvedon sähköpostiketjusta. Copilot voi myös tuottaa kohteliaan perusvastauksen, jonka aina muokkaan ennen lähetystä. Copilot tuottaa minulle etukäteen sähköpostilla viikon kalenteriohjelmani ja seuraavan päivän yksityiskohtaisen kalenteriohjelman.
    • Tallennan Teams keskusteluista muistiinpanot ja yhteenvedon aina kun mahdollista Copilotilla. (Lupa tallennukseen ja notes-käyttöön on aina kohteliasta pyytää osallistujilta).
    • Powerpoint esitykseni teen käytännössä aina yhdessä Copilotin kanssa, tässä tehtävässä Copilot nopeuttaa esityksen luomista merkittävästi. Powerpoint Copilot seuraavassa tulevassa versiossa voi koko esityksen  kääntää helposti jopa usealle eri kielelle. Uusin Powerpoint tekee myös pyynnöstäsi tiivistelmän esityksestäsi.
    • Word käytössä pyydän usein tukea Copilotilta, jolla on käytettävissään WEB.n lisäksi kaikki aikaisemmat dokumenttini, näin Copilot tuntee minut ja oppii tapani dokumentoida asioita. Pyydän myös yhteenvetoja ja tiivistelmiä käytössäni olevista dokumenteista samoin tarvittaessa käännöksiä. Copilot  kääntää tekstin pyydettäessä usealle kielelle ja toivottavasti myös käännettävän tekstin merkkimäärän rajoituksia kevennetään jatkossa?
    • Excel Copilot ei ole aktiivisessa käytössäni, koska pääosin katselmoin muiden luomia taulukoita, enkä juurikaan itse tuota excel taulukoita.
    • Microsoft 365Copilot Chat uusin laajennettu versio tuo hakuun mukaan käyttökelpoisen ”työ” work valinnan, jolloin voidaan hakea myös yrityksen sisäistä tietoa OneDrive-SharePoint datasta. Pelkän Copilot Chatin saavat käyttöönsä lisämaksutta kaikki käyttäjät joilla on Entra ID eli yrityskäyttäjätunnus,  mutta se ei sisällä ”työ” hakua omista tiedostoistasi vaan pelkän WEB hakutoiminnon. Copilot Chatin pohjana on Open AI 4.o tekoäly ja Microsoft Graph. Uusin Microsoft 365Copilot Chat ”työ” on todella tehokas apuväline jos haen dokumentteja tai sähköposteja omista tai yrityksen OneDrive-Sharepoint tiedostoista.

Tietoturvan suhteen luotan täysin Microsoftin 365 Copilotiin. Sillä on kaikki henkilökohtaiset- ja työdatani turvallisesti OneDrive pilvessä Euroopassa. Tätä dataa ei jaeta, eikä käytetä tekoälyn LLM.n kouluttamiseen.

Yritän tarkistaa aina myös mahdollisia vääriä vastauksia, hallusinaatioita tai AI-työkalun omaa virheellistä ”suodatusta” vertaamalla tuloksia ja lähteitä myös toisella kielimallilla (LLM).

Seuraavassa esimerkkinä kysymykseni ja Copilot Chat vastaus USA.n presidentti Trumpin valehtelusta. Copilotin suodatus on varsin vähäistä ja se suostuu vastaamaan myös ”arkoihin” poliittisiin kysymyksiin. Blogini jatkossa esitän saman kysymyksen tulokset Presidentti Trumpista myös muilta tekoälysovelluksilta joista vain Google Gemini jätti vastaamatta vedoten poliittiseen kannanottoon ja kehottaen hakemaan tietoa Google Search palvelulla.

Olen aina erityisen varovainen muiden AI tekoäly-ohjelmistojen kuten DeepSeek R1:n, Grok 3.n, Mistral Le Chatin ja  ChatGPT.n kanssa, enkä syötä niille mitään yritysdataa enkä henkilökohtaisia tietojani, koska en tiedä varmuudella, mihin data päätyy tai mihin sitä käytetään.

Vinkkini: Tarkista aina työkalun tietosuojakäytännöt ja testaa ensin pienillä, ei-arkaluontoisilla tehtävillä selaimen kautta.” Lähtökohtaisesti älä syötä mitään henkilökohtaista dataa, eikä yritystietoja ellet ole varma tietosuojasta.Tarkista tekoälyn kehotteellesi antaman vastauksen lähde ja voit varmistaa vastauksen myös toisella tekoälysovelluksella jos epäilet vastausta.

  • Tekoälyohjelmistot, joita olen aktiivisesti kokeillut ja testannut selaimen kautta viimeisen vuoden aikana ovat DeepSeek R1, Grok 3 ja Mistral LeChat, ne kaikki ovat olleet toistaiseksi maksuttomia käyttööni.
  • Anthropic Claude 2 kielimallin testaukseen ja käyttöön ei enää aikani ole riittänyt.

Google tekoälytuotteet

  • Käytän päivittäin aktiivisesti maksullista Gemini Advanced tekoälyä tiedonhaussa ja datan analysoinnissa. Geminillä ei ole kuitenkaan oikeutta käyttää mitään yritykseni dataa, mutta se on hyvä ja nopea yleiskäyttöinen AI-kielimalli ja sovellus joka sopii moneen tehtävään.
  • Gemini Advanced 2.0 Flash on nopea ja monipuolinen kielimalli ja sovellus  ”Prompt”-käyttöön. Samoin sen uusimmat ominaisuudet myös Deep Research toiminnot ovat huippuhienoja.
  • Gemini on myös usein sovellus, jolla varmistan myös muiden tekoälysovellusten  vastausten lähdetiedot.
  • Olin kyllä hämmästynyt kun kysyin Geminiltä Presidentti Trumpin jatkuvan valehtelun vaikutusta USA,n johdon uskottavuuteen ja tähän kysymykseen se ei suostunut vastaamaan. Muut käyttämäni tekoälysovellukset antoivat aivan asiallisen vastauksen myös tähän kysymykseeni.

 

Kuvien ja multimodaalisuuden vallankumous

Google Image FX kuvankäsittely  (löytyy tänään vain Google Labs palvelusta)

Tekoälyn tuottamien kuvien laatu on jo nyt erinomainen, ja eri tekoälysovellusten tarjonta kuvankäsittelyssä on myös parantunut. Google Image FX  tuottamat kuvat riittävät minulle niin laadullisesti kuin teknisesti. Huomattava on myös, että kuvien tekijänoikeudet ovat ymmärtääkseni käytettävissäni silloin kun olen ne itse AI.lla generoinut. (Tämä asia on edelleen avoinna lainsäädännössämme ja odottaa varmaan tuomioistuimen ennakkopäätöksiä tekijänoikeuksista?)

Olen testannut ja käyttänyt kuvan luomista ja kuvankäsittelyä Google Image FX sovelluksen kanssa ja mielestäni se sopii omaan käyttööni paremmin kuin aiemmin käyttämäni Midjourney. Image FX on vielä toistaiseksi maksuton Google Labs kautta). Midjourney maksullisena antaa mielestäni paremmat kuvankäsittelyn ominaisuudet jopa ammattikäyttöön taiteilijalle, graafikolle ja tai värien käsittelijälle. Open AI.n DALL-E 3, joka tulee mm, Copilotin mukana on mielestäni vielä  jäljessä kuvien laadun ja monipuolisuuden osalta, mutta uskon sen kehittyvän vauhdilla Open AI.n taustatyön mukana.

Image FX tuottamina kuvat ovat siis huippulaadukkaita ja kuvankäsittely on selkeää ja helppoa.

Tässä muutama esimerkki Google Image FX kuvista;

 

  • My Image FX prompt; I want you to create the picture in which I am driving snow mobile on the ice in the sunny spring lake, my snow scooter is white color and I have blue jacket (Pieni kuva on todellisuudesta.)
  • Mielestäni kuva on ihan huippuhieno ja moottorikelkka ja takkini ovat kuin omasta kamerastani?

 

  • My Image FX prompt; I want you to create the picture in which I am fishing pikes on my aluminum boat in the east cost of Finland with my small dog. The evening is end of august but still sunny.
  • Tämäkin kuva on varsin laadukas ja mielestäni vastaa hyvin kehotteella pyytämääni kuvaa.

 

Open AI SORA

Olen vasta muutaman viikon verran testaillut Open AI.n SORA videokuvan luontia ja käsittelyä, enkä ole vielä ennättänyt muokata omia videoitani SORA.lla.

Open AI Sora on tekoälymalli, joka pystyy luomaan realistisia ja mielikuvituksellisia videoita tekstiohjeiden perusteella. Sora voi luoda videoita eri formaateissa, kuten tekstistä, kuvista ja videoista, ja se tarjoaa mahdollisuuden parantaa, remiksata ja yhdistää omia sisältöjä

SORA.n malli on suunniteltu ymmärtämään ja simuloimaan todellisuutta, mikä on tärkeä askel kohti tekoälymalleja, jotka voivat vuorovaikuttaa fyysisen maailman kanssa

Open AI SORAn käyttö maksullisena, edellyttää että kulutat maksullisen ChatGPT.n mukana tulevia credittejä kun luot uusia videoita. Nyt perustilauksessa niitä on kuukaudessa käytettävissä 1000kpl. Muutama lyhyt 5s video kuluttaa niistä jo puolet. Creditit nollautuvat kuukauden käytön jälkeen ja toki niitä voi hankkia matkalla lisää tai päivittää ChatGPT enterprise tasolle.

Tässä muutama SORA.n minulle tuottama esimerkkivideo

:Pubissa yrityksen johto juhlimassa hienon tilauksen johdosta

Lumessa moottorikelkoilla

Lahden hiihtokisat ja katsomossa taputetaan

Kalastusta koirien kanssa Päijänteellä 

 

 

SORA.lla on myös videon luonnin ohella myös kevyt editointityökalu, jota en ole vielä ehtinyt testailla

Seuraavassa SORA.n hinnoittelu

 

Google NotebookLM

Olen myös aktiivisesti käyttänyt Google NotebookLM tekoälytyökalua, jos haluan analysoida ja tiivistää pidemmän dokumentin sisältöä. Lataan PDF-tiedostoja, verkkosivustoja, YouTube-videoita, audiotiedostoja, Google Docs‑ tai Google Slides ‑tiedostoja, niin NotebookLM tekee niistä yhteenvedon. Kaikki tämä perustuu Gemini 2.0:n ominaisuuksiin. Voin siis antaa Notebook LM.lle dokumentin, josta se tekee yhteenvedon ja podcast keskusteludokumentin, jonka voit kuunnella vaikka iltalenkillä. Tällä hetkellä NotebookLM tekee hienon podcastin englannin kielisenä alunperin suomenkielellä tehdystä blogista tai dokumentista. Varmaan myös suomenkielinen podcast dokumentointi on tulossa. NotebookLM käyttö on toistaiseksi ilmaista

.

esim.;  aikaisemmasta kaivosblogistani tuotettu Notebook LM yhteenveto engl.

https://notebooklm.google/

 

Google Talking Tours

Älykäs matkaopas taskussasi. Talking Tours Tuottaa hienoa informaatiota haluamaltasi kohteelta kartasta vaikkapa historiaa tai nykypäivää. Google Map.s kohteita on vielä rajoitetusti, mutta kohteiden määrä lisääntyy varmaan nopeasti.

Sovellus on siis vasta alkumetreillä mutta uskon, että se saa hyvän suosion ja menestyy kun saamme lisää kohteita ”turisteille ja matkailijoille”

 

   

 

Valitse kohde kartalta ja anna Talking tours sovelluksen kertoa lisää kohteesta. Matkailijalle tai turistille sovellus on todella kiinnostava kokemus ja varmaan jatkossa myös vuorobvaikutuksellinen. Kokeilin Mancester Cityn Etihad stadionia ja tässä esimerkki ääniviestistä tekstinä kuvan kanssa  ; Talking tours

Did you know that the City of Manchester Stadium, also known as the Etihad Stadium, hosted the 2002 Commonwealth Games opening ceremony? Most people don’t know that it was originally built for the games, and then later adapted for football. It’s quite a transformation! This is yet another view of the Etihad Stadium. While impressive, it lacks the unique cultural perspective we’re aiming for. Let’s try a different angle or location to explore Manchester’s cultural heritage.

Google VideoFX (odotuslistallani)

Olen odotuslistalla, että pääsen testaamaan Google Video FX AI ohjelmistoa ja odotan siitä vähintään yhtä hienoa kokemusta kuin ImageFX kuvankäsittelystä ja monipuolisempaa kuin mitä SORA on nyt.

Odottelen pääsyä testaamaan mm Google Ask Photos sovellusta, missä on helppo hakea Google minulle sopivaa kuvaa omasta kuvakirjastostani, jossa on paljon kuvia monelta aikaisemmalta vuodelta

Google Ask Photos (Odotuslistallani)

Uudet tekoälytuotteet ja palvelut

Syksystä 2024 lähtien uudet tekoälyagentit ovat ottaneet yhä suurempaa roolia, puhumattakaan niin sanotusta syvästä tekoälyhausta ”Deep Search”. Vuoden 2024 aikana kielenkääntäjät ja live-kääntäjät ovat kehittyneet niin että aikaisemmin käännöksen jälkeen oli tärkeää aina tarkistaa käännös natiivilla ”trusted party kääntäjällä” mutta nykyisillä kääntäjäsovelluksilla pärjää mielestäni jo melko hyvin sellaisenaan, toki tarkistaminen on aina hyvästä. Parannus käännöksiin on todella merkittävä verrattuna vanhaan ”Google kääntäjään”

Kielimallien LLM-vastausten luotettavuus ja henkilökohtaisten tietojeni turvallisuus ovat minulle tärkeitä, ja siksi olen käyttänyt rinnakkain useita eri LLM-malleja ja työkaluja parhaan vastauksen sekä alkuperäisen lähteen löytämiseen ja datan tarkastukseen. Olen havainnut, että hallusinaatiovastaukset ovat vähentyneet merkittävästi, tästä huolimatta pyrin tarkistamaan datan lähteen myös toiselta LLM AI-sovellukselta. Tekoäly tekee kuitenkin edelleen myös virheitä joten lähde ja tai tapa miten vastaus on tuotettu on hyvä tarkistaa ja ymmärtää. Joskus tuntuu, ettei oikeaa vastausta saa ollenkaan.

Olen myös havainnut suodatuskerroksen lisääntyneen erityisesti herkkien poliittisten kysymysten osalta eikä  mielestäni oikeaa vastausta aina saa tai tekoäly jättää vastaamatta kiusallisiin kysymyksiin.

Viimeiset käyttämäni AI palvelut, kuten Deepseek R1, Grok 3 ovat antaneet minulle uudenlaisen näkökulman tekoälyn LLM tulevaisuuteen. Suhtaudun toki molempiin ohjelmistoihin varauksella johtuen DeepSeek R1 Kiina-liitännästä ja xAI Grok 3.n Elon Musk yhteydestä. Olin kuitenkin hämmästynyt kun xAI Grok 3 antoi mielestäni luotettavan vastauksen kun tiedustelin Elon Musk poliittisen näkyvyyden vaikutusta Tesla yhtiön tulevaisuuden näkymiin.Googlen Gemini suodatti käytännössä kokonaan tiedusteluni kun kysyin Presidentti Trumpin jatkuvan valehtelun vaikutusta USA.n johdon luotettavuuteen jatkossa. Samaan kysymykseen sain asialliset vastaukset Grok 3,DeepSeek R1 ChatGPT4o ja Copilot tekoälyiltä.  DeepSeek R1 nopea vastaus Taiwanin kuulumisesta Kiinaan ei sinänsä minua yllättänyt.

 

DeepSeek R1 tekoälyohjelmiston käyttökokemuksia

Olen käyttänyt DeepSeek R1 tekoälymallia vain selaimen kautta, koska en halua antaa mitään henkilökohtaista tietoani Kiinaan, toki DeepSeek varmaan toki oppii myös minun kyselyistäni.

On ilmeistä, että DeepSeek käyttää lisäsuodattimia, jos siltä tiedustelee asioista Kiinan ihmisoikeuksista tai Taiwanin asemasta.

 

DeekSeek R1 toimii mielestäni yllättävän hyvin myös suomen kielellä. Testailin myös sen matemaattista osaamista kevään 2024 YO-kirjoitusten pitkän matematiikan tehtävillä, joita se ratkaisi nopeasti oikein pelkän tehtävästä otetun kuvan perusteella.

Deepseek analyysi tekoälyn matematiikan yo- kokeista selviytymisestä vaikka se laski tehtävät oikein;

    • Virheherkkyys: Tekoäly voi tehdä laskuvirheitä tai tulkita kysymyksiä väärin, jos ne ovat epäselvästi muotoiltuja.
    • Oma kommenttini laskutuloksista; Matemaattisissa laskutoimituksissa on hyvä ymmärtää miten kielimalli laskee tehtävän. Se voi laskea väärin myös aivan peruslaskutoimituksen, jossa pöytälaskin antaa oikean tuloksen. Esimerkki virhelaskennasta blogin lopussa. Jos tekoälylle antaa pelkän kuvan vaikka geometrian tehtävästä, jossa kysytään tiettyä kulmaa niin se voi antaa vastaukseen väärän kulman, jonka se kyllä laskee oikein.
    • Luovuus: Epätyypilliset tai ”a-haa”-hetkiä vaativat tehtävät saattavat jäädä ratkaisematta ilman ihmisen tukea.

Päätelmä:
Tekoäly selviää monista Yo-kirjoitusten tehtävistä erinomaisesti, varsinkin jos se on koulutettu suomalaisella matematiikan aineistolla ja integroitu laskentatyökaluihin. Kuitenkin huippuarvosanoihin vaadittava luovuus ja monimutkaisin ongelmat voivat vielä vaatia ihmisälyn. Käytännössä tekoälyä voidaan jo hyödyntää apuna harjoittelussa ja ratkaisujen tarkistuksessa.

Osassa antamistani muissa tehtävissä (Prompt) DeepSeek R1 kielimalli tuntui antavan jopa parempia ja selkeämpiä vastauksia kuin muut käyttämäni LLM mallit mm. Copilot ja Gemini.

Markkinoilta saamani informaation mukaan DeepSeek R1 on juuri nyt varmaan huokein koodarin tekoälytyökalu. Olisin kyllä itse varovainen koodaamaan mitään DeepSeek R1 mallilla, jonka dataa käsitellään ja tallennetaan Kiinassa.

Mikrosoft ja Perplexity ovat molemmat ladanneet avoimen DeekSeek LLM kielimallin omiin järjestelmiinsä ja näitä käytettäessä on ilmeistä, että DeepSeek R1 data ei mene Kiinaan. En ole testannut näiden toimivuutta. DeepSeek R1 Microsoft ja Perplexity.

On myös mahdollista ladata avoin DeepSeek R1 malli yrityksen omaan palvelimeen ja testata turvallisesti tekoälyn mahdollisuuksia

Grok 3 tekoälyn käyttökokemuksia

Olen myös testannut xAI.n  GROK 3 versiota, joka on ollut vielä toistaiseksi maksuton. Mukana myös varsin toimiva DeepSearch toiminto, jota voi varmaan verrata uuteen ChatGPT4o DeepSearch toimintoon. Grok 3 on xAI:n (Elon Muskin yrityksen) kehittämä kaupallinen malli, joka varmaan jatkossa on saatavilla pääasiassa maksullisen X Premium+ -tilauksen kautta. Se  on koulutettu valtavalla laskentateholla (200 000 GPU:ta), mikä viittaa siihen, että se on massiivinen ja monipuolinen malli, joka hyödyntää myös reaaliaikaista dataa esimerkiksi X:stä. Itse en aktiivisesti käytä X-palvelua. Perinteisessä ”Prompt” kyselykäytössä Grok 3 on yllättävän nopea ja vastaukset ovat olleet mielestäni jopa parempia kuin Copilotin Chatilla.

Grok 3 on myös toimiva luovassa kirjoittamisessa, ja sen sanotaan olevan parempi reaaliaikaisissa sovelluksissa sekä monimutkaisissa, nopeaa reagointia vaativissa tehtävissä. Se kilpailee huippumallien, kuten OpenAI:n kanssa. Grok 3 on suunnattu käyttäjille, jotka tarvitsevat nopeaa, monipuolista ja kaupallisesti tuettua tekoälyä, erityisesti koodaukseen ja reaaliaikaisiin tehtäviin.

En usko, että käytän jatkossa Grok 3 tekoälyä aktiivisesti, mutta seuraan sen kehitystä ja testaan toimivuutta ajoittain. Yllätyin positiivisesti, kun tiedustelin Grok 3.lta Elon Musk poliittisen uran vaikutuksesta Teslan liiketoiminnataan ja menestykseen, sain varsin avoimen rehellisen vastauksen Teslan riskeistä.

Kysyessäni Grok 3.lta Presidentti Trumpin jatkuvien valheellisten väittämien vaikutuksesta vastaus seuraavassa;

Analyysi siitä, miten Trump voi tehdä valheellisia väittämiä ilman seuraamuksia

 

Grok 3:n vahvuudet ja lisäarvo

Grok 3, xAI:n kehittämä tekoäly, on suunniteltu tarjoamaan tarkkoja, kontekstuaalisia ja usein ”ulkopuolisen näkökulman” antavia vastauksia.

Mielestäni sain parhaan hyödyn saat, kun käytin Grok 3:ta täydentävänä työkaluna: Copilot hoitaa Microsoft 365 -tehtävät, Gemini luovat Google-projektin ja Grok 3 tuo reaaliaikaista tietoa, ulkopuolisia näkökulmia ja lisää päättelyä ja voin varmistaa oikeellisuutta ja datana lähteitä.

Tässä muutamia esimerkkejä, joista Grok 3 kertoo hyödyistä yhteiskäytössä Copilotin ja Geminin kanssa.

Grok 3 Copilotin kanssa: Pyydä Grok 3:lta markkinatietoja tai kilpailija-analyysiä X:stä, ja vie tulokset Copilotille jalostettavaksi raportiksi tai esitykseksi.

  • Käytä Grok 3:a ideoimaan luovia lähestymistapoja projekteihin, joita sitten toteutat Copilotin avulla strukturoidusti.

Grok 3 Google Geminin kanssa; Grok 3 voi täydentää Geminiä erityisesti reaaliaikaisella tiedolla ja päättelyllä:

  • Jos Gemini auttaa sinua kirjoittamaan markkinointitekstin, pyydä Grok 3:lta ajantasaisia trendejä tai asiakaspalautetta X:stä, jotta sisältösi on relevantimpaa.
  • Käytä Grok 3:a tarkistamaan Geminín tuottamien ideoiden toimivuutta tai saamaan vaihtoehtoisia näkökulmia

Mistral Le Chat kokemuksiani

Mistral Le Chat on Eurooppalainen tekoäly, jossa data säilyy Euroopassa. Olen koekäyttänyt Le Chat maksutonta versiota, joka ymmärtää hyvin suomen kieltä ja on yllättävän nopea.

Le Chat kääntää myös dokumenttisi vaikkapa englanniksi ja tekee oikeinkirjoitustarkistuksen.

Le Chat antoi vaersin luotettavan vastauksen  kysymykseeni presidentti Trumpista

 

Le Chat sisältää myös Canvas työtilan jossa usean käyttäjän dokumentteja voi käyttää samanaikaisesti. Canvas-työtiloissa voi käyttää monia erilaisia työkaluja, kuten tekstinkäsittelyä, taulukoita, kuvia ja muita visuaalisia elementtejä. Mistral Le Chat vahvuutena on myös se, että kaikki data säilytetään euroopassa. LeChat ilmaisversio toimii yllättävän hyvin ja kilpailee eurooppalaisena toimittajana markkinoilla

 

Opiskelun muutokset tekoälyn myötä

  • Tekoälyssä opiskelun tehostajana olemme vasta matkan alkumetreillä
  • Opiskeluun ja oppimiseen on tulossa suuria muutoksia ja tekoäly voi oikein käytettynä nopeuttaa ja tehostaa oppimista
  • Tekoälyn käytön säännöstöä on syytä tarkentaa opiskelussa, osassa kouluista se on nyt kokonaan kielletty, johtuen tietoturvaan liittyvistä riskeistä.
    • Oma näkemykseni on, että tekoäly nopeasti tehostaa oppimista ja sitä kannataa soveltaa opiskeluun
    • Deep Search kehittyy merkittävästi ja se tuo opiskeluun uuden ulottuvuuden

Tekoälyn liikennevalot!

      • Joissain kouluissa on otettu opetukseen liikennevalot, joissa punainen tarkoittaa tekoälyn kieltoa,keltainen sitä, että tekoälyä voi käyttää osassa opiskelua, vihreä sitä että tekoälyä saa käyttää ja sininen sitä ,että tekoälyä pitää käyttää opiskelussa. EU.n AI Act eli tekoälysäädös tuli voimaan jo elokuussa 2024, mutta osa määräyksistä astui voimaan helmikuun 2. päivä 2025.
      • Helsingissä tekoälysovellusten käyttö on toistaiseksi kiellettynä peruskoulutyössä.Ilmeisesti toimialajohto haluaa varmistaa turvallisen käytön uuden EU tekoälysäädoksen mukasesti.

Tekoälyagentit

  • Uskon ja luotan, että tekoälyagentit otetaan aktiivisesti käyttöön yrityksissä v 2025 aikana ja seuraavana vuonna saamme lisää agenttisovelluksia. Itse työstän uusia agentteja nopeuttamaan rutiinitehtäviäni.

·       Miten tekoälyagentit voivat auttaa päivittäisessä työssäsi?

  • Ajansäästö: Automatisoidut tehtävät vapauttavat aikaa keskittyä tärkeämpiin asioihin.
  • Virheiden vähentäminen: Tekoälyagentit voivat vähentää inhimillisiä virheitä toistuvissa tehtävissä.
  • Parannettu päätöksenteko: Tietopohjaiset suositukset ja analyysit auttavat tekemään parempia päätöksiä. Deepsearch toiminnot hakevat jo nyt laajasti ja nopeasti tietoa päätöksentekoon.
  • Joustavuus: Tekoälyagentit voivat toimia 24/7, tarjoten tukea milloin tahansa.

Tekoälyagentit voivat tarjota merkittävää apua eri aloilla ja tehtävissä. Tässä joitakin esimerkkejä boldattuina, mitä olen testaillut:

  1. Aikataulutus ja hallinta:
    • Tekoälyagentit voivat auttaa järjestämään kalenterisi, varaamaan tapaamisia ja lähettämään muistutuksia. Microsoft 365Copilot tai Google Assistant.
  2. Asiakaspalvelu:
    • Chatbotit voivat vastata yleisiin kysymyksiin, ohjata asiakkaita ja ratkaista ongelmia automaattisesti.
    • Esimerkki: Copilot, Zendesk AI tai ChatGPT-pohjaiset botit.
  3. Datan analysointi ja raportointi:
    • Tekoälyagentit voivat kerätä ja analysoida tietoja, luoda visuaalisia raportteja ja tarjota tietopohjaisia suosituksia.
    • Esimerkki: Power BI tai Google Analytics.
  4. Sähköpostin ja viestien hallinta:
    • Tekoälyagentit voivat lajitella sähköpostit, vastata yksinkertaisiin viesteihin ja suodattaa roskapostia.
    • Outlookin 365 Copilot, Focused Inbox, Gmailin älykäs suodatus
  5. Luovan työn tuki:
    • Tekoälyagentit voivat auttaa sisällöntuotannossa, kuten tekstin kirjoittamisessa, kuvien luomisessa tai ideoiden kehittelyssä.
    • Copilot,Gemini Advanced, ChatGPT, Jasper.ai tai Canva.
  6. Henkilökohtainen avustaja:
    • Tekoälyagentit voivat toimia henkilökohtaisina avustajina, auttaen sinua muistamaan tärkeitä asioita, tekemään ostoksia tai jopa suunnittelemaan matkoja. Copilot ja Gemini Advanced.

Kvanttitietokoneiden kehitys

  • Oli myös hienoa vierailla syksyllä 2024 IQM Quantum Computersin esittelylaboratoriossa, mikä avasi silmäni kvanttitulevaisuudelle ja sen huikealle suorituskyvylle ja energiatehokkuudelle. Kiitos Juha Vartiainen IQM!. Kvanttiteknologian tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta, toivottavasti myös Suomessa lähivuosina saamme käyttöömme kvanttikoneen suorituskykyä. Tässä linkedin postaukseni aiheesta; IQM Kvanttitietokoneita Suomesta
  • Viimeisin tieto AI kvanttiteknologiasta Googlesta kertoi, että osa teknologian haasteista on jo saatu ratkaistua ainakin Googlella, joka julkaisi uuden Willow kvanttiprosessorin joulukuussa 2024.
  • Microsoft julkaisi myös uuden Majorana 1 kvanttiprosessorin helmikuussa 2025.
  • Kiinassa on myös tapahtunut merkittäviä edistysaskeleita kvanttitietokoneiden alalla. Esimerkiksi Shanghain yliopiston tutkijat ovat onnistuneet murtamaan pankki- ja kryptovaluuttasalausalgoritmeja kvanttitietokoneen avulla. Tämä läpimurto on herättänyt huolta nykyisten salausprotokollien turvallisuudesta.
  • Uskon itse vahvasti, että viimeistään ensi vuosikymmenellä kvanttikoneet tuovat merkittävää lisäarvoa yhdessä tekoälyn kanssa ja toivon, että me saamme Suomessa olla teknologian edelläkävijöinä. IQM Quantum Computers

 

Uusimmat tekoälymallit on kehitetty nopeammin ja halvemmalla kuin aikaisemmat mallit ja niiden käyttö tulee myös käyttäjille edullisemmaksi.” → ”Uudet tekoälymallit syntyvät nopeammin ja edullisemmin – ja me käyttäjätkin pääsemme nauttimaan niistä pienemmillä kustannuksilla.”

Tietoturva

Tekoälyn käytön lisääntyminen tuo mukanaan myös tietoturvariskejä, kuten tietojen väärinkäyttöä, yksityisyyden loukkaamisia ja hyökkäyksiä. Tietoturvan vahvistaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta tekoälyä voidaan käyttää turvallisesti ja luotettavasti.

EU.n tekoälysäädökset ovat osa suojautumiseen valmistautumista

EU.n tekoälysäädökset

EU Artificial Intelligence Act neljän kohdan yhteenveto

Tekoälylaki luokittelee tekoälyn sen riskin mukaan:

    • Ei-hyväksyttävä riski on kielletty (esim. sosiaaliset pisteytysjärjestelmät ja manipuloiva tekoäly).
    • Suurin osa tekstistä käsittelee korkean riskin tekoälyjärjestelmiä, jotka ovat säänneltyjä.
    • Pienempi osa käsittelee rajoitetun riskin tekoälyjärjestelmiä, joihin sovelletaan kevyempiä avoimuusvelvoitteita: kehittäjien ja käyttöönottajien on varmistettava, että loppukäyttäjät tietävät olevansa vuorovaikutuksessa AI:n (chatbotit ja deepfake) kanssa.
    • Minimaalinen riski on sääntelemätön (mukaan lukien suurin osa EU:n sisämarkkinoilla tällä hetkellä saatavilla olevista tekoälysovelluksista, kuten tekoälyllä toimivat videopelit ja roskapostisuodattimet – ainakin vuonna 2021; tämä on muuttumassa generatiivisen tekoälyn myötä).

Tässä vielä ne suojaustoiminnot, joita kannattaa huomioida aina silloin kun käytät tekoälyä myös yrityskäytössä

  1. Datan suojaaminen 
    • Salaa tiedot: Varmista, että kaikki arkaluonteiset tiedot salataan sekä levossa (tallennettaessa) että liikkeellä (siirrettäessä).
    • Anonymisoi tiedot: Poista tai korvaa henkilötiedot (kuten nimet, sosiaaliturvatunnukset) pseudonyymeillä, kun käytät dataa tekoälymallien koulutukseen tai analysointiin.
    • Rajoita datan käyttöä: Käytä vain tarvittavaa määrää dataa, äläkä jaa turhaan arkaluonteisia tietoja tekoälyjärjestelmille.
  1. Valitse luotettavat tekoälyalustat ja työkalut
    • Käytä tunnettuja alustoja: Valitse tekoälypalvelut, joilla on vahva tietoturvamaininta (esim. Microsoft 365 Copilot Azure AI, Google Cloud AI, AWS AI).
    • Tarkista tietosuojakäytännöt: Varmista, että palveluntarjoaja noudattaa tietosuoja-asetuksia (kuten GDPR) ja käyttää tietojasi vain sovitulla tavalla.
    • Open-source-ratkaisut: Harkitse omien tekoälymallien rakentamista avoimen lähdekoodin työkaluilla, jos haluat pitää datan hallinnassasi.

4. Varo prompt-hyökkäyksiä ja datan vuotoja

    • Tarkista syötteet: Älä jaa arkaluonteisia tietoja tekoälychattien kanssa (esim. ChatGPT), koska ne voivat tallentaa tai käyttää tietojasi.
    • Käytä ”safe modea”: Jos mahdollista, käytä tekoälyjärjestelmiä, jotka eivät tallenna tai käytä syöttämääsi dataa.
    • Varo phishingia: Ole tarkkana huijaussähköposteissa, jotka saattavat yrittää käyttää tekoälyä sinua vastaan.
  1. Tietoturva
    • Tietoturvakoulutus: Varmista, että työntekijät ymmärtävät tekoälyn käytön riskejä ja osaavat käyttää sitä turvallisesti.
    • Tietosuojaohjeet: Laadi yrityksellesi ohjeet tekoälyn käytöstä, jotka sisältävät tietoturvabest practices.
  1. Tarkkaile tekoälyn toimintaa
    • Auditointi: Tarkkaile säännöllisesti, miten tekoälyjärjestelmäsi käyttää dataa ja mitä päätöksiä se tekee.
    • Loki-analyysi: Säilytä lokitiedot järjestelmän käytöstä, jotta voit jäljittää mahdollisia tietoturvaloukkauksia.
    • Poikkeamien tunnistaminen: Käytä työkaluja, jotka tunnistavat epätavallista toimintaa tekoälyjärjestelmissä.
  1. Säädösten noudattaminen
    • Noudata tietosuoja-asetuksia: Varmista, että tekoälyn käyttösi on yhdenmukainen tietosuoja-asetusten (kuten GDPR, CCPA) kanssa.
    • Tarkista lainsäädäntö: Pysy ajan tasalla tekoälyyn liittyvistä laeista ja määräyksistä.
  1. Varaudu hyökkäyksiin
    • Suunnittele tietoturvaincidenttien hallinta: Laadi suunnitelma siitä, miten toimitaan, jos tietoturvaloukkaus tapahtuu.
    • Varmuuskopioi tiedot: Säilytä tärkeät tiedot turvallisesti ja varmista, että ne voidaan palauttaa tarvittaessa.
  1. Eettinen tekoälyn käyttö
    • Vältä harhaanjohtavaa käyttöä: Älä käytä tekoälyä manipuloimaan tai levittämään vääriä tietoja.
    • Tarkista tulokset: Varmista, että tekoälyn tuottamat tulokset ovat oikein ja luotettavia ennen niiden käyttöä.

Tulevaisuuden visiot

Mitä odotan tekoälyltä vuodelta 2025 ja lähitulevaisuudessa;

  • Saavuttaako tekoäly ihmisen älykkyyden (AGI) jo vuonna 2025 tai 2026 ?
  • AGI tarkoittaa tekoälyä, joka on yhtä joustava ja monipuolinen kuin ihmisen älykkyys.

Tekoälyn kyky käsitellä ja hallita tietoa on jo nyt joissakin tapauksissa ylittänyt ihmisen. Esimerkiksi tekoälyjärjestelmät pystyvät analysoimaan valtavia tietomääriä nopeammin kuin ihminen, ja ne voivat käyttää tätä tietoa päätöksenteossa. Kuitenkin tietomäärä ei ole sama asia kuin ymmärrys, luovuus tai yleinen älykkyys. Vaikka tekoäly voi olla erinomainen tiettyjen tehtävien suorittamisessa, sen ymmärrys on edelleen rajoittunutta verrattuna ihmisaivojen monimuotoisuuteen. Open AI.n CEO Sam Altman on ennustanut AGI.n jo vuodelle 2025. Mikko Alasaarela kertoi podcastissa markkinoilla on näkemyksestä AGI.n saavuttamisesta vuonna 2026. Tänään ollaan jo saavutettu tekoälyllä jo noin 30% AGI.sta mutta kehitysvauhti on huimaa.

  • Tekoäly on jo nyt parempi kuin ihminen käsittelemään suuria tietomääriä, mutta yleinen älykkyys ja ymmärrys ovat edelleen haasteellisia.
  • AGI:n saavuttamisesta ei ole varmuutta, ja sen kehittämiseen liittyy merkittäviä esteitä.

Odotan myös, että tekoälyagentit hoitavat monet rutiinitehtäväni jättäen minulle aikaa muihin tehtäviin. Suomessa toivon myös näkeväni  kvanttitietokoneiden kehityksen tuovan merkittävää kilpailuetua teknologiayrityksillemme.

Kannattaa tutustua myös tähän tuoreeseen ARK invest artikkeliin, jonka linkin sain Matti Mäkeliniltä. Artikkelissa käsitellään tulevia vuosia aina 2030 luvulle saakka. Erityisesti tekoälyn, robotiikan ja logistiikan tulevaisuus on erittäin mielenkiintoista.

Ark invest big ideas 2025-2030

Esimerkki kielimallien virheistä

Matemaattinen laskutehtävä, jossa on yksinkertainen kertolasku isoilla luvuilla: Laskimella suoritettu oikea tulos, Google Geminin sekä xAI Grok 3 kielimallin väärät tulokset

On siis ymmärrettävä miten kielimalli laskee tehtävän ja myös se, että näin peruslaskutoimituksen tulos voi olla väärä. Pyytämällä tekoälysovellus tekemään Python-ohjelma tätä laskutoimitusta varten ja käynnistämällä  ko. ohjelma molemmat tekoälysovellukset laskevat laskutoimituksen oikein.

Geminin väärä tulos

Grok 3 väärä tulos

Yhteenveto

  • Tietoturva
    • Tekoälyn käytön tietoturvariskejä on syytä hallita hyvällä suunnittelulla, oikeilla työkaluilla ja jatkuvalla tarkkailulla. Keskeistä on datan suojaaminen, luotettavien alustojen käyttö, koulutus ja säädösten noudattaminen. Näin tekoälystä voidaan hyötyä turvallisesti ja tehokkaasti. Oma valintani turvallisesta tekoälysovelluksesta päivittäiseen käyttööni on Microsoft 365 Copilot, jonka olen ladannut myös PC.lle. Muita tekoälysovelluksia käytän pääasiassa selaimen kautta VPN yhteydellä ja laitteissani on aina päivitetty tietoturvasovellus.
  • Tekoälyn käyttö ja harjoittelu kannattaa aloittaa nyt!
    • Kokeiluun ja testaukseen menee aina hetki aikaa, mutta varmasti löydät itsellesi sopivat tekoälypalvelut ja työkalut
    • Opiskeluun ja omatoimiseen kokeilluun on syytä käyttää aikaa. Tietoa on runsaasti saatavissa verkosta ja erityisesti Youtube koulutus-videot auttavat nopeasti.
    • Varmista sinulle sopiva turvallinen aloitustekoäly myös työtehtäviin työnantajasi kanssa. Minulle se oli alussa  ChatGPT ja tänään se on Microsoft 365Copilot, joka on mukana kaikessa toimistotyössäni päivittäin
  • Tekoälyn virheet
    • Muista, että tekoälyn tuottamat vastaukset ja tai dokumentit voivat olla virheellisiä ja niitä on syytä aina erityisesti tarkistaa ne lähteet mitä tekoäly käyttää. Pyrin aina tarkistamaan saamani tekoälyvastauksen oikeellisuuden saaduista lähteistä ja usein tarkistan vastauksen myös toisella tekoälysovelluksella.
    • Mielestäni puhtaat hallusinaatiot vastauksissa ovat vähentyneet mutta suodattimet ja bottidata ovat lisääntynyt viimeisen vuoden aikana ja näin vastauksen oikeellisuuteen kannattaa olla kriittinen esim;Venäläinen bottidata
  • Deep Search keskusteleva toiminnallisuus
    • Deep Search on mielenkiintoinen tekoälyn lisä ja sen kautta voit saada tekoälystä todella keskutelevan kumppanin.
  • Puhekäyttö
    • Jo nyt voit keskustella puheella tekoälyagentin kanssa. Voit helposti tarkentaa kysymystäsi ja tekoäly antaa paremman vastauksen. Gemini matkapuhelimen puheella korvaa minulla tänään usein jo perinteisen Google search toiminnon tietojen haussa.
  • Yllätykset
    • Eniten minua on yllättänyt tekoälyohjelmistojen huikean nopea kehitys. En olisi voinut kuvitella kuinka nopeasti uusia kehittyneitä versioita on tullut markkinoille.Erityisesti kuvien, musiikin ja videoiden luonti on nyt todella helppoa ja voin käyttää ainakin toistaiseksi näitä tekoälytuotoksia omaan käyttööni ilman pelkoa IPR loukkauksista tai lisämaksuista käytöstä. Mahdollisuus bottien tuottamaan vääristysneeseen dataan mallien kouluttamisessa  ja näin saatujen vastausten muokkaamiseen pelottaa jo nyt.
  • Ajansäästö ja tehokkuuden parantuminen
    • Olen havainnut jo nyt selkeää ajansäästöä päivittäisissä toimistotehtävissä ja monet arkiset perustehtävät ovat nopeutuneet merkittävästi.
    • Huomaan myös, että yritän olla tarkkana tietoturvan ja tekoälyn virheiden osalta ja tarkistan tekoälyn tuottamia tuloksia automaattisesti toisista tekoälysovelluksista ja lähteistä
    • En luota tekoälyn antamaan vastaukseen sellaisenaan automaattisesti, vaan yritän myös ymmärtää miten vastaus on tuotettu.
    • Kokonaisuudessaaan olen käyttänyt tekoälyn opiskeluun moninkertaisesti sen ajan mitä olen toistaiseksi säästänyt, toisaalta samalla olen kerännyt osaamispääomaa, joka jää käyttööni ja auttaa edelleen hyödyntämään oppimaani jatkossa.

 

  • Toivottavasti blogini innostaa myös sinut kokemaan kiintoisia ja innostavia hetkiä tekoälyn parissa ja otan toki mielelläni vastaan kritiikkiä ja korjauksia blogistani.

Blogin NotebookLM podcast (engl) on tässä; Blogin NotebookLM Podcast

Sama NotebookLM Podcast myös Soundcloud versiona Jorman AI matka jatkuu!

Sähköpostini on jorma@aidasweat.com