Älä pelkää tekoälyä
Oma oppimismatkani ja kokemukseni
Aloitin tekoälytyökalujen käytön syksyllä 2022 ja tässä kerron kokemuksistani ja siitä, mitä olen oppinut matkan varrella tähän päivään. ChatGPT julkistettiin 30.11.2022 ja se vauhditti merkittävästi omaa oppimismatkaani.
Tekoälyä ei pidä pelätä, vaan se on omaksuttava ja kokeiltava. Tekoäly voi auttaa meitä monin tavoin ongelmien ratkaisusta tuottavuuden, luovuuden parantamisesta uusien oivallusten löytämiseen.
Tässä blogikirjoituksessa haluan jakaa kanssasi oppimismatkani kokemuksen erilaisista tekoälytyökaluista ja samalla haastaa sinut aloittamaan tekoälyn käyttö jo tänään. Tämä blogidokumentti on luotu yhdessä Microsoft 365 Copilot sovellukseni kanssa. Mukana on joitain tekoälyn luomia kuvia ja muiden tekoälysovellusten tuottamaa materiaalia, sekä esimerkkejä ja linkkejä. Käytän Microsoft 365 Copilot sovellusta päivittäin. Se on tänään minun ja yritykseni jokapäiväinen tukiäly.
Miten aloitin tekoälyn käytön
Olen ollut kiinnostunut tekoälystä syksystä 2022 lähtien, jolloin käytin ensimmäisen kerran Open AI:n ChatGPT:tä, tehokasta keskustelevaa tekoälyä, joka pystyy tuottamaan realistista ja kiinnostavaa tekstiä ja vastaa moniin teknologian tarpeisiin. Olin hämmästynyt tämän tekniikan mahdollisuuksista ja halusin oppia siitä lisää. Rekisteröin aluksi ilmaisen tilin ja aloin käyttää ChatGPT:tä, kysellä siltä kysymyksiä, käydä keskusteluja ja jopa luoda tarinoita sen avulla. Otin pian myös maksullisen tilin ja olin koukussa; halusin oppia lisää. Keväästä 2023 alkaen olen käyttänyt lähes päivittäin aikaa tekoälyn opiskeluun eri ohjelmistojen kanssa.
Olen testannut aktiivisesti erilaisia tekoälytyökaluja sekä henkilökohtaiseen että ammatilliseen käyttöön. Alkuvaiheessa testasin pääasiassa Chat GPT:tä, Midjourneyta, Google Bardia, Microsoft Copilot Edgeä sekä Github Copilot ohjelmistoa. Tänään käytän pääosin maksullista Microsoft 365 Copilotia, sekä uusinta Google Gemini Advanced palvelua. Olen myös viettänyt paljon tunteja live-webinaareissa ja koulutuksissa, jotka ovat saatavilla YouTubessa näille sovelluksille sekä yleisesti tekoälyn käyttöön soveltuen. Niiden sisällä olen oppinut asiantuntijoilta ja muilta käyttäjiltä käyttämään tekoälyä välttäen pahimpia virheitä. Mitä enemmän olen oppinut, sitä mielenkiintoisempaa siitä on tullut. Kiitos myös aktiivisille suomalaisille alan keskustelijoille ja innokkaille toimijoille, kuten Risto Linturi, Jouni Heikniemi ja Esa Riutta
Omat tulokset ja hyödyt
Tekoälyn käyttö on tuonut minulle monia hyötyjä sekä arjessani että työssäni eri yritysten kanssa. Tässä on joitain tuloksia, jotka olen saanut tekoälytyökaluilla:
- ChatGPT:n avulla kehitin omia tekoälykehotteita ”prompteja” , viestintätaitojani, luovuuttani ja yleisosaamistani. ChatGPT voi olla myös hyvin humoristinen, Joskus sen luomat vastaukset olivat yllättäviä ja hauskoja. Tästä harjoituksesta opin erityisesti kehittymään kehotteiden muodostamisessa. Mitä tarkempia kehotteita ”prompteja” annat, sitä parempia vastauksia saat. Toisaalta virheellinen, epätarkka kehote voi tuoda aivan väärän jopa hallusinoivan vastauksen kysymykseesi. Tänään tekoäly auttaa minua myös tekemään parempia kehotteita.
- Maksullisen MidJourneyn avulla loin ensimmäiset omat henkilökohtaiset piirrokseni. Se on tehnyt minulle korkealaatuisia kuvia, joista esimerkki tämän blogin lopussa. Midjourneyn uusimman version kuvat ovat jo todella huippulaadukaita ja uusimmassa versiossa on myös todenmukaisen tarkkuuden tavoittelua realistisemmilla ja yksityiskohtaisimmilla kuvilla. Nykyään Copilot DALL-E 2 on omaan käyttööni riittävän hyvä ja se on osana Microsoft 365 Copilot-sovellusta ilman lisämaksua. Esimerkki Copilot DALL-E 2 kuvista on blogin lopussa.
- Maksullisen Microsoft 365 Copilotin käytön aloitin 17.01.2024 ja sen avulla olen parantanut tuottavuuttani perinteisessä toimistokäytössä. Copilot auttaa minua luomaan, kirjoittamaan, muotoilemaan ja oikolukemaan Word-asiakirjoja, Outlook-sähköposteja sekä Excel- taulukkolaskelmia ja PowerPoint-esityksiä. Opin myös uusia vinkkejä Copilotilta, koska se ehdottaa parhaita käytäntöjä ja oikoteitä päivittäisessä toimistotyössä. Microsoft 365 Copilot osaa yhdistää älykkäästi perinteiset 365 toimistotyökalut ja niiden käyttämää datan. Copilot on turvallinen myös yrityskäytössä sillä voit kieltää Copilotin käyttämästä omaa dataasi tekoälyn kielen opettamiseen ja voit eristää yritysdatan käytön.
- Uudella maksullisella Google Gemini Advanced sovelluksella olen osittain korvannut perinteisen Google-hakuni huomattavasti tehokkaammalla ja intuitiivisemmalla tekoälyhakukoneella. Gemini antaa minulle tarkempia ja kattavampia tuloksia sekä lisäohjeita ja -tietoja ja yhteenvetoja, vertailuja ja suosituksia erittäin tehokkaasti. Olen myös käyttänyt Gemini Advanced ohjelmistoa joskus tarkistamaan, muokkaamaan ja parantamaan nykyistä Copilot-sisältöäni, koska Googlen Geminissä on käytössä eri LLM opetusmateriaali kuin Microsoftin käyttämä OpenAI LLM opetusmateriaali. Kokemukseni mukaan Gemini Advanced on todella nopea ja ymmärtää myös suomen kieltä.
Mihin tekoäly mielestäni sopii jo nyt
- Luova työ; kuten kuvien, tekstin, musiikin ja videoiden suunnittelu ja tekeminen. Myös kuvien, äänen ja videoiden jatkokäsittely on helpompaa ja nopeampaa tekoälyn avulla. Kuvia esimerkkeinä on blogin lopussa.
- Kielenkäännökset; tekoäly kääntää mielestäni jo tänään tekstiä eri kielille huomattavasti laadukkaammin ja nopeammin kuin aiemmat käytössä olevat ohjelmistot.
- Päivittäinen toimistotyö; tekoäly tehostaa päivittäistä toimistotyötä merkittävästi jo tänään esim Microsoft Copilot; Word tekstin, Outlook sähköpostin, Teamsin, Excelin ja PowerPointin käyttö tehostuu. (365 Copilot) Arvelen säästäväni kuukausittain >15 % ajastani toimistotyössä.
- Tiedonhankinta ja yhteenvedot eri datalähteistä nopeutuvat. Saan tekoälyllä helposti yhteenvedon isosta dokumentista lukematta sitä kokonaan. Monet tekoälyohjelmistot toimivat paremmin englanniksi, koska niiden oppimateriaalia on saatavana huomattavasti enemmän englanniksi.
- Asiakaspalvelu kuten Chat botit; esim. Klarna on säästänyt merkittävästi tekoälypohjaisen asiakspalvelun avulla.
- Myynti-ja markkinointi; tekoäly on tänään mukana jo monissa myynnin ja markkinoinnin ohjelmistoissa, ja näin tehostaa jokapäiväistä työtä. Esim. Microsoft Dynamics, HubSpot ja SalesForce.
- Ohjelmointi ja ohjelmien tarkastukset tehostuvat. Perinteisestä ohjelmoinnista ja koodauksesta jo merkittävä osa >50% tehdään tekolyn avulla (esim. Github Copilot).
- Tutkimus ja kehitys; erityisesti isojen data- ja tutkimusaineistojen käsittely nopeutuu huomattavasti. Esim. Insilico Medicin lääketehdas kaksinkertaisti tuottamiensa lääkkeiden määrän kehittämisen kliinisiin testeihin vuodessa tekoälyn avulla.
- Opiskelu; oppimisesta voi tulla todella kiinnostavaa ja innostavaa. Esim. blogin lopussa keskusteluni ”todellisen” Marie Curien ja Winston Churchillin kanssa. Oppimateriaalia kehitetään jatkuvasti ja nopeasti lisää tekoälyn avulla. Materiaalin laatu ja erityisesti käytön turvallisuusriskit rajoittavat oppilaitoskäyttöä.
- Todellisuudessa tekoäly sopii jo moniin käyttötarkoituksiin. Sen hyödyntäminen etenee todella nopeasti uusilla sovelluksilla, kunhan saamme lisää kokemusta tekoälyn tuomista uusista mahdollisuuksista. Käytämme tekoälyä jo lähes kaikki päivittäin sillä mm. Spotify, Netflix, LinkedIn, Meta ja Youtube käyttävät tekoälyalgoritmejä.
Tekoälyn haasteet
Tekoälyn käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Olen kohdannut useita haasteita, jotka minun oli selvitettävä, esim:
- Luottamus ja luotettavuus: Tekoälytyökalujen käyttäjänä minun oli myös luotettava tekoälyn tuotoksiin ja varmistettava niiden tarkkuus ja laatu. Tekoälytyökalut eivät ole täydellisiä. Ne voivat tehdä vakavia virheitä, kuten tuottaa vääriä tai harhaanjohtavia tietoja. Tiedoista voi puuttua tärkeitä yksityiskohtia. On siis hyvä edelleen aina tarkistaa ja validoida tekoälyn tuotokset ja käyttää omaa harkintaa sekä tervettä järkeä ennen kuin käyttää niitä. Tämä tarkistus on joskus haastavaa, mutta nämä ohjelmistot paranevat jatkuvasti ja monet niistä näyttävät myös tietolähteensä. Tarkistan yleensä tulokset alkuperäisestä tietolähteestä tai käyttämällä toisen tekoälyohjelmiston antamaa tietolähdettä. Microsoft 365 Copilotia käyttäessäni olen huomannut, että Microsoft 365 Copilot AI oppii myös henkilökohtaisesta käyttöprofiilistani ja osaa hyödyntää omaa Microsoft Cloudissani olevaa tietoa turvallisesti.
- Data ja käyttöoikeudet: Tekoälytyökalujen käyttäjänä minun oli oltava tietoinen niihin liittyvistä käyttöoikeuksista ja siitä, mitä dataa tekoälyn tarjoajat keräävät, tallentavat ja käyttävät. Lisäksi minun tulisi tietää mitä oikeuksia ja velvollisuuksia minulla on käyttäjänä. Minun tulisi lukea ja ymmärtää jokaisen käyttämäni tekoälytyökalun ehdot, tietosuojakäytännöt ja eettiset ohjeet. Lisäksi minun tulisi varmistaa, että olen samaa mieltä niiden kanssa ja noudatan niitä. Tämä tietoisuus on käytännössä melko vaikeaa jopa mahdotonta, siksi luotan itse erityisesti markkinoiden tärkeimpiin tekoälytoimijoihin, kuten Microsoftiin ja Googleen omassa käytössäni. Toki kokeilen jatkuvasti useita uusia muita työkaluja ja ohjelmistoja, mutta olen myös varovainen niiden käytössä ja tietoturvassa.
- Tekoälytyökalujen käyttäjänä minun oli myös valittava tarpeisiini sopiva pilvipalvelu, Microsoftilla se on minulle Microsoft OneDrive Cloud. Eri vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa, kuten nopeus, turvallisuus ja kustannukset. Tällä hetkellä minulla on myös sallittuna Internet-yhteys 365 Copilotissa ja Geminissä kehotteissa, mikä parantaa tulosten tarkkuutta ja ymmärtää paremmin luonnollisen kielen kyselyitäni. Saan näin usein myös tiedon lähteen esille ja voin myös siitä tarkistaa tulokset.
- On muistettava, että tekoäly ei ymmärrä tapoja, tunteita tai etiikkaa. Se ei myöskää ymmärrä kieliä sillä se on vain ennakoiva kone.
Käytännön kokemukseni ja suositukseni
Tekoälyn käyttö on ollut minulle innostava kokemus. Tekoälyä ei kannata pelätä, vaan pitää olla utelias ja kokeilija ja testaaja. Tekoäly voi auttaa myös sinua monin tavoin, ja voit aloittaa sen käytön jo tänään yksinkertaisilla ja helpoilla vaiheilla, kuten:
- Rekisteröi ilmainen tai kuukausittain veloitettava tili sinua kiinnostavalla tekoälytyökalulla. Aloita käyttö, kokeilu ja testaus.
- Älä käytä yrityksesi tietokonetta ja tietoja tekoälyyn ilman yrityksesi IT-johdon hyväksyntää ja lupaa.
- Älä jaa mitään sensitiivistä dataa tekoälyn kanssa.
- Kun otat käyttöön tekoälytyökaluja, pyri myös varmistamaan niiden turvallisuus. Osassa näistä voit myös kokeilla veloituksetta kuukauden pari ”trial” tyyppisesti. Useissa maksullisissa tekoälyohjelmissa on tiettyjä etuja, kuten nopeus, lisäsuojaus, käyttöoikeudet tai lisäominaisuudet LLM:n ja Internetin avulla.
- Katso opetusohjelmia ja demoja YouTubessa tai osallistu live-webinaareihin ja koulutustilaisuuksiin oppiaksesi käyttämään tekoälytyökalua tehokkaasti ja vastuullisesti. Opetusmateriaalia on paljon saatavilla useimmille tekoälytyökaluille.
- Kokeile ja testaa tekoälytyökaluja ja katso, miten ne voivat auttaa sinua. Tutustu tuotteen käytettävyyteen ja mahdollisuuksiin sekä seuraa kyseisen tuotteen käyttäjiä esim. YouTube kanavilta.
- Jaa tuloksesi ja kokemuksesi muiden kanssa ja opi heidän palautteestaan ja ehdotuksistaan. Liity sinulle sopiviin verkkoyhteisöihin ja foorumeihin, joissa voit olla yhteydessä muihin tekoälyn käyttäjiin ja harrastajiin.
Teen itse tällä hetkellä myös suurimman osan Word-dokumenteista, PowerPoint-esityksistäni ja muistiinpanoistani Teams-kokouksissa Microsoft 365 Copilotilla. Yritän näin löytää päivittäiseen toimintaani hyödyllisimmät ominaisuudet. Tämä on minulle jokapäiväistä tukiälyä ja samalla jatkuvaa uuden oppimista turvallisesti.
Tekoälyä käyttävän mahdolliset riskit
Tekoälyyn liittyy joitakin mahdollisia riskejä. On asioita, kuten tietosuoja, turvallisuus, käyttäjien oikeudet, oikeudellinen sääntely, eettiset standardit ja sosiaaliset vaikutukset, jotka on otettava huomioon tekoälyratkaisuja käytettäessä tai kehitettäessä.
On tärkeää ymmärtää mahdolliset uhat ja haavoittuvuudet, joita liittyy tekoälyyn ja sen käyttöön. Vältän aina henkilökohtaisen ja sensitiivisen tiedon käyttämistä tekoälysovelluksissa.
On hyvä myös ymmärtää tekoälyjärjestelmiin liittyvien käyttöoikeuksien ja vastuiden käsite ja miten ne eroavat perinteisistä immateriaalioikeuksista.
Olen itse ymmärtänyt, että voin käyttää esim. maksullisen tekoälyni luomia kuvia vapaasti, ellei niissä ole alun perin ilmoitettu rajoitetta dokumentin metatiedostossa ja tai esim, kuvan ”vesileimalla”. Näistä oikeuksista käydään toki keskusteluja ja varmaan tarkennuksia tulee ainakin EU:n sisällä aikanaan.
Muita rajoitteita ovat mm EU.n GDPR ja lokakuussa 2024 voimaan tuleva NIS2 direktiivi. Jos tekoälyjärjestelmä aiheuttaa uhan ihmisille, sen riskiä ei voida pitää hyväksyttävänä, ja sen käyttö kielletään. NIS2-direktiivi pyrkii parantamaan EU:n yleistä kyberturvallisuutta ja varmistamaan, että eri toimijat noudattavat tietoturvavaatimuksia ja pyrkivät suojelemaan digitaalista infrastruktuuria.
Johtopäätökset
Aloita nyt ainakin tekoälyn kokeilu ja käyttö, älä odota enää!
Aloita ensin yleisimmillä tekoälytyökaluilla, esim. Open AI ChatGPT, Microsoft 365 Copilot tai Google Gemini. Voit myös helposti kokeilla tekoälykuvien luomista näillä tuotteilla esim. DALL-E2, Midjourney, Adobe Photoshop tai Canva.
Huomioi aina tietoturva ja datan käyttöoikeudet tekoälyä käyttäessäsi. Älä käytä tekoälyyn yrityksen tietokonetta ja tai yrityksen dataa ilman lupaa. Älä jaa omaa tai sensitiivistä tietoa tekoälylle.
Älä luota tuloksiin, kun saat vastauksia tai asiakirjoja tekoälyn avulla. Tarkista tulokset aina omalla yleisellä tiedollasi ja tietolähteellä, jonka usein löydät tekoälyn vastauksesta. Aktiivisella käytöllä ja seurannalla opit antamaan parempia ja tarkempia kehotteita myös AI.n avustamana.
Lue tekoälyblogeja sekä kuuntele ja katso käyttäjien ja toimittajien webinaareja.
Linkit;
ChatGPT https://chat.openai.com/
MidJourney https://www.midjourney.com/home
Midjourney opastus-Esa Riutta https://www.youtube.com/watch?v=btx_N-lDUkE
Microsoft 365 Copilot https://adoption.microsoft.com/en-us/copilot/
Youtube Copilot 365 opastus-Esa Riutta https://www.youtube.com/watch?v=T8aCRYb8AD8
Microsoft Copilot turvallisuus https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-365-copilot/microsoft-365-copilot-privacy
Google Gemini https://gemini.google.com/app
Insilico Medical https://insilico. com/
Tekoälyn vaarat ja riskit https://www.aisanomat.fi/p/tekoalyn-vaarat-ja-riskit
EU-tekoäly https://www.europarl.europa.eu/topics/fi/article/20200918STO87404/tekoaly-mahdollisuuksia-ja-uhkia
Lyhenteitä tekoälyn käytössä:
AI=Artificial Intelligence =Tekoäly-Keinoäly
LLM=Large language model =Laajaan tekstuaaliseen opetusaineistoon perustuva neuroverkko
Prompt=Kehote
RAG=Retrieval Augmented Generation=Haun tukema generointi
AGI=Artificillial General Intellicence=Ihmisen älykkyyden kaltainen yleisälykkyys (ChatGPT4 ÄO on jo 152 vs Einstein, jonka ÄO oli 160).
Teknologinen singulariteetti=On hypoteesi, jossa tietyssä pisteessä ihmisen teknologinen kehitys kehittyy nopeasti ja hallitsemattomasti.
Esimerkkejä
Seuraavassa esimerkkejä AI matkastani mm. chat-kysymyksistä Marie Curien kanssa. Hän vastaa kysymykseeni Poloniumin vaarallisuudesta.
Toinen esimerkki on chat Winston Churchillin kanssa, missä kysyin Normandian maihinnousupäivästä ja sään vaikutuksesta sen valintaan.
Tässä muutamia Midjourneyn luomia esimerkkikuvia. Kuhan Jigikalastajat alumiiniveneessä Päijänteellä ilta-auringossa mukana koira.
Vastaava kehote DALL-E: lle luoda kuvia kalastuksestä Päijänteellä.
Midjourney vers.5 esimerkkikuva kuvan laadusta.
Lisää MidJourney esimerkkikuvia.
https://www.midjourney.com/showcase
Google Gemini Advanced aloitussivut.
Microsoft 365 Copilot aloitussivut ja lisätietoa Copilotista.
https://copilot.microsoft.com/